Het is ontroerend en passend om op deze 1 mei 2020, feest van de Arbeid, en volop lentedag, een afscheid te mogen schrijven voor onze vriend en trouw koorlid Guy De Preter. Hij was immers een harde werker en een steeds weer enthousiaste man. 
Ik leerde Guy kennen in 1990 in de Pater Mertens-kantorij, het toenmalige koor van de Witte Kerk in Schilde. Guy zat in het bestuur en was verantwoordelijk voor de logistiek. Reeds toen organiseerde hij uitstappen naar musea met twee of meerdere gidsen die van hem hun instructies kregen opdat ze ons duidelijk te woord zouden staan.
Samen zongen we in het koor de baspartij, - of we probeerden dat toch te doen - onder leiding van Jos Peeters. Groot evenement was alvast het 50-jarig bestaan van de parochie op 24 mei 1992. Guy zat mee aan het roer van de festiviteiten en we creëerden samen met enkele jonge schalkse snaken de Misa Criolla van Ariel Ramirez. Wat een belevenis was dat.
In 1994 verhuisden we met zestien zangers naar het Puttenhof, waar we met een nieuw koor begonnen. VOKEM was geboren. In 2001 vervoegde Guy het bestuur als secretaris. En dat werd het begin van verschillende leuke concerten, vele uitstappen en prachtige reizen.

Guy ontpopte zich tot een ontzettend goed organisator, hij kon plannen maken, scenario’s schrijven, complexe rekenbladen maken, optellen en aftrekken. Hij was altijd vooruitziend en bezorgd om de veilige afloop van elk evenement. Zo controleerde hij steeds waar de nooduitgangen waren, hoeveel toehoorders er binnen mochten van de brandweer, waar het koor zijn spullen veilig kon opbergen en of de verzekering tegen alle mogelijke schade in orde was.
Legendarisch zijn de 4 koorreizen d
ie dank zij Guy onvergetelijk in ons geheugen gegrift zijn. Elke reis bereidde Guy zorgvuldig voor. Samen met zijn lieve echtgenote Rosa, reed hij het hele parcours af en zocht leuke bezienswaardigheden en betaalbare restaurants voor onderweg. Hij zocht en vond Nederlandstalige gidsen die ons op maat zouden begeleiden.

Van Praag (2007) onthouden we dat Guy zelf een super bekwame interim gids kon zijn die, getooid met pluimen op zijn hoofd, ons feilloos door de historische straatjes loodste. We zongen er, enigszins overdonderd, in een prachtig paleis, sfeervol en in intieme kring in de kapel van het Strahov-klooster en wat verloren in de centraal gelegen Sint Nicolaskerk, erg leuk in een piepklein dorpje en uitbundig in de bus op de terugweg. De boottocht op de prachtige Moldau in de warme zelfs hete voorjaarszon met het bijgaand eetfestijn, was de feestelijke apotheose na onze optredens. Dank Guy, voor zoveel moois. Drie jaren later leidde Guy ons naar en door het land van Bach, Erfurt, Weimar en ...Buchenwald. We voelen nog allen de koude rillingen en de tranen in onze ogen toen we allen samen zongen met onze rug tegen de schoorsteen van de vernietiging. Gelukkig bracht het avondterras ons in Erfurt een onverwachte prettige avond.
We kwamen Luther tegen, keken met ontzag naar de burcht van Wartburg en sliepen onze roes uit in de bus op de terugweg. Dank Guy, voor zoveel moois.  

In 2012 trokken we onder leiding van Guy naar zijn geliefde Zuid-Engeland, dat hij goed leerde kennen tijdens zijn professioneel verblijf in UK. We zongen in middeleeuwse kathedralen en kleine kerkjes, aten lekkere scones en dronken Ale. Vooral het uitstekend hotel dat Guy had gekozen viel bij ieder van ons zeer in de smaak. We zagen de kalken paarden op de flanken van de heuvels, liepen rond de steencirkels in Avebury en passeerden in Stonehenge. En Guy zorgde ervoor dat we weer tijdig in de tunnel konden met de bus. Dank Guy, voor zoveel moois.

Onze laatste reis ging naar Luxemburg en Trier. We zongen in de grote Dom van Trier, maar ook in de oude Romeinse basiliek. Guy loodste ons langs de Moezel en toonde ons samen met de door hem gevonden en uitstekende gids Greet Nijs de meest historische plekjes in de buurt, voor ons vaak onbekend. Dank Guy, voor zoveel moois.
We zullen hem missen, bij elke repetitie, bij elk concert, en bij elke uitstap. We zijn blij dat we hem mochten kennen en genieten van zijn erudiete kennis, van zijn praktische aanpak en zijn onverdroten inzet.

Jan Van Emelen, voorzitter VOKEM